Ny aftale om Radiokassen

Oprettet af Adele d. marts 27, 2025

Ny aftale om Radiokassen

I februar 2025 er der indgået en aftale mellem DR og Forfatternes Forvaltningsselskab (FFS).

Aftalen handler om rettigheder til at læse litteratur op i radio, tv og online i forbindelse med DR's almindelige virke.

Ønsket fra DR's side var at få opdateret den eksisterende aftale, som har været gældende i mere end 15 år, så den nye aftale passer til en moderne medievirksomhed.

Aftalen trådte i kraft 1. februar 2025.


Hvem har indgået aftalen?

Aftalen er en fortsættelse af det, der tidligere har været kendt som ”Radiokasseaftalen” indgået mellem Foreningen Radiokassen og DR.

Foreningen Radiokassen og FFS fusionerede ved udgangen af 2021 med FFS som den fortsættende forening. FFS er – som Radiokassen var det – ejet af organisationer, som repræsenterer forfattere, oversættere m.fl., og FFS fortsætter på den måde blandt andet det licenseringsarbejde, som lå i regi af Foreningen Radiokassen.

Aftalen med DR er forhandlet af FFS sammen med FFS’ to næstformænd Morten Visby (Dansk Forfatterforening) og Claus Ankersen (Danske Skønlitterære Forfattere).


Hvad indeholder aftalen?

Den første aftale om rettigheder til at læse litteratur op (fremførelsesretten) stammer helt tilbage til 1926, hvor Danmarks Radio blev etableret. Samtidig blev Foreningen Radiokassen oprettet, og parterne har gennem alle år haft aftaler som dækkede DR’s brug af litteratur indenfor aftalens ramme. De senere år er disse aftaler blevet suppleret af aftaler mellem DR og en række forlag om tilrådighedsstillelse af lydbøger mv.

Den nye aftale omfatter oplæsning af litteratur på de almindelige kanaler, dvs. i radio og tv, samt on demand. On demand-udnyttelsen kan ske live eller tidsforskudt. Som hidtil er både forfattere og oversættere omfattet. Lydbøger er ikke omfattet af aftalen.

Aftalen bygger på samme betalingsniveau som i tidligere aftaler, hvad angår den almindelige brug, dvs. oplæsning i radio og tv. Vederlag for on demand-udnyttelsen er dog nyt, netop fordi der er tale om en ny, supplerende værksudnyttelse. Det betyder, at forfattere og oversættere fremover, i næsten alle tilfælde, vil opleve at modtage et højere vederlag end hidtil, netop fordi der nu sker en ny, supplerende udnyttelse af deres værker.


Administrative ændringer

Aftalen indebærer to markante ændringer af mere administrativ art.

Den første er, at administrationen overføres fra DR til FFS. Siden 2010 har DR forvaltet aftalen. Denne administrative konstruktion er ret usædvanlig og kendes ikke på andre områder. Koda forvalter fx selv deres aftale med DR. Eftersom FFS allerede forvalter rettigheder, er det naturligt, at hele administrationen af oplæsningsaftaler samles her. Det har været et ønske fra DR at få overført administrationen til FFS, så det er en ønskelig beslutning for alle parter.

Det næste er, at der sker ændringer i afregningsperioderne. Det skyldes, at den nye aftale er en såkaldt ”lump sum-aftale”, hvor DR betaler et samlet, årligt vederlag. Afregningen kan således først ske, når et kalenderår er gået, og rapporteringen er godkendt. Det er det samlede antal af værker / point, som danner grundlag for beregning af vederlaget, og det kan først ske, når hele året er gået. Det er vores forventning, at vi kan afregne for det forgangne år inden sommerferierne. For 2025 forventer vi således at kunne afregne inden sommerferien 2026.

Det betyder, at rettighedshavere skal vente længere på pengene. Til gengæld kan vi på denne måde holde administrationsomkostningerne så langt nede som muligt, hvilket betyder, at flere penge bliver udbetalt til forfattere og oversættere.


Hvad skal du gøre?

Som udgangspunkt skal du ikke foretage dig noget som forfatter eller oversætter.

FFS modtager alle data fra DR, så har du tidligere fået vederlag fra DR / Radiokassen, så findes dine data stadig, og vi registrerer disse i vores IT-system.

Litteraturudnyttelse i 2025 bliver som nævnt afregnet sommeren 2026. Hvis du ved, at dine værker har været anvendt i DR i 2025, men du ikke modtager en afregning i sommeren 2026, så skal du kontakte os. Hvis det samme er tilfældet for fx 2023 eller 2024, så skal du kontakte DR. Vi kan også være behjælpelig med reklamationen.

FFS har allerede en omfattende database med rettighedshavere. Såfremt vi ikke har data på en rettighedshaver, som har ret til vederlag (efter denne eller andre aftaler), kontakter vi direkte den enkelte rettighedshaver.

I den kommende tid er vi i FFS ved at tilpasse vores IT-system til den nye aftale. Vi videreudvikler i den forbindelse på vores selvbetjeningsløsning. Det vil give forfattere og oversættere bedre mulighed for at få indsigt i, hvordan deres rettigheder forvaltes af FFS.

Har du spørgsmål til aftalen er du velkommen til at kontakte os. Du kan kontakte os på følgende måde:

Claus Ankersen, DSF, Næstformand i FFS: formandensmail@gmail.com / 61 28 43 16

Morten Visby, DFF, Næstformand i FFS: mortenvisby@hotmail.com / 50 12 87 24

Stig von Hielmcrone, Direktør i FFS: svh@forfatterselskabet.dk / 26 258 852