Bruger du tekst og litteratur?

Forfatternes Forvaltningsselskab kan hjælpe dig

Når du bruger tekster

Har du brug for et stort antal forskellige tekster fra mange forskellige tekstautorer, så kan Forfatternes Forvaltningsselskab sandsynligvis hjælpe dig med at opnå alle de rettigheder, du har brug for.

Det kan vi, fordi vi repræsenterer så mange danske tekstautorer, som vi gør. Dertil kommer, at vi inden for visse områder kan tilbyde aftaler med aftalelicensvirkning. Det betyder, at en aftale med os både kommer til at omfatte de medlemmer, vi direkte repræsenterer, men også tekstautorer, der ikke er medlem hos os. Får du en aftale med os, der har aftalelicensvirkning, virker det reelt som en sikring af, at du har opnået tilladelse til at bruge alle relevante værker på den måde, som aftalen beskriver.

Den enkelte rettighedshaver kan nedlægge forbud mod at deres værker omfattes af en aftalelicens. Der er pt. ikke nedlagt forbud i henhold til ophavsretslovens § 50, stk. 2, 2. pkt. mod anvendelse af konkrete værker i nogen FFS-aftaler med aftalelicensvirkning jf. ophavsretslovens § 50, stk. 2, jf. stk. 4.


Har du brug for en aftale til oplæsning af tekster?

Ifølge ophavsretsloven skal man have tilladelse fra ophavsmændene, hvis man fremfører ophavsretligt beskyttet materiale offentligt. Ophavsmændene kan stille krav om, at de får en betaling til gengæld for tilladelsen. På den måde er ophavsretten med til at sikre, at forfattere og kunstnere får en løn, de kan leve af.

Det er tit uoverskueligt for ophavsmændene selv at holde styr på, hvem der fremfører deres værker, eller hvor meget det skal koste. Derfor har man stiftet en række organisationer, der hjælper ophavsmændene med at forvalte deres ophavsrettigheder. Det drejer sig bl.a. om Koda og Gramex, som forvalter fremførelsesrettigheder på musikområdet på vegne af komponister, tekstforfattere og musikere m.fl. Hertil kommer Copydan-foreningerne, der bl.a. forvalter rettigheder til at bruge beskyttet stof som led i undervisning m.m. på vegne af bl.a. forfattere, billedkunstnere, fotografer, filmfolk, journalister m.fl.

Forfatternes Forvaltningsselskab forvalter rettigheder til oplæsning af litteratur på vegne af forfattere og oversættere. Dvs., at man ved at indgå en aftale med Forfatternes Forvaltningsselskab får ret til at oplæse tekster offentligt, uden at man behøver tilladelse direkte fra forfatterne og oversætterne. Den betaling, vi opkræver til gengæld for aftalen, sender vi videre til de forfattere og oversættere, hvis tekster bliver oplæst.


Hvem kan få en oplæsningsaftale?

Forfatternes Forvaltningsselskab tilbyder oplæsningsaftaler til alle, der arrangerer oplæsning af litteratur offentligt. Det drejer sig bl.a. om:

  • Biblioteker
  • Radiostationer / onlinekanaler
  • Kulturhuse
  • Museer
  • Festivaller
  • Bogcafeer
  • Private firmaarrangementer.


Hvilke oplæsninger omfattes af aftalerne?

Forfatternes Forvaltningsselskabs oplæsningsaftaler dækker offentlig oplæsning af tekster, der falder ind under ophavsretsloven. Det betyder bl.a., at aftalerne gælder for oplæsning af tekster ved offentligt annoncerede oplæsningsarrangementer, som alle har adgang til.

Derimod angår aftalerne ikke oplæsninger, der har en sådan karakter, at de ikke kræver tilladelse ifølge ophavsretsloven. Aftalerne dækker f.eks. ikke oplæsning af tekster, der er så gamle, at de ikke længere har ophavsretlig beskyttelse. Aftalerne vedrører heller ikke oplæsninger, der sker på en måde, så de ikke er offentlige i ophavsretlig forstand, f.eks. hvis en bibliotekar i børnebiblioteket læser en historie for et barn. Endelig angår de ikke oplæsninger, som forfatteren selv står for, fordi forfatteren så selv har givet tilladelse.

Bibliotekschefsforeningen og Forfatternes Forvaltningsselskab har sammen kulegravet hvilke oplæsninger, der kræver tilladelse ifølge ophavsretsloven, og hvilke, der ikke gør. Du kan læse undersøgelsen her.


Hvilke tekster er omfattet af aftalerne?

Forfatternes Forvaltningsselskabs oplæsningsaftaler omfatter alle tekster, der beskyttes ifølge ophavsretsloven - danske såvel som udenlandske.


Indrapportering

Hvis man har en oplæsningsaftale med Forfatternes Forvaltningsselskab, skal man én gang om året sende os en opgørelse over, hvilke værker, der er blevet oplæst. Derimod skal man ikke oplyse noget om oplæsningens længde eller lignende. Opgørelsen udfyldes i dette skema og sendes til rapportering@forfatterselskabet.dk.
Deadline for indsendelse af opgørelsen over litteraturoplæsninger i indeværende år er d. 31. januar efterfølgende år.


Hvad koster en aftale?

Prisen afhænger af jeres aktivitetsniveau, og hvordan I konkret anvender litteraturen. Den konkrete pris afhænger derfor af flere forhold samt jeres ønsker til, hvad der skal være omfattet af aftalen. Kontakt Stig von Hielmcrone på svh@forfatterselskabet.dk eller på telefon 26 258 852 for at høre, hvad jeres pris bliver.


Hvad sker der med pengene?

Lov om kollektiv forvaltning af ophavsrettigheder betyder, at de penge som forvaltningsselskaber opkræver så vidt muligt skal sendes videre til ophavsmændene. I overensstemmelse hermed bliver 80% af de penge, som bibliotekerne betaler for oplæsningsaftalerne, sendt videre til de forfattere og eventuelle oversættere, der har skabt de tekster, der bliver læst op. De sidste 20% går til drift af Forfatternes Forvaltningsselskab. De 20% dækker reelt ikke alle selskabets udgifter, indtil videre er størstedelen af FFS´ drift derfor finansieret af de forfatterorganisationer, der ejer selskabet.


Har du brug for en aftale?

Hvis du har brug for en oplæsningsaftale, er du meget velkommen til at henvende dig til direktør Stig von Hielmcrone på svh@forfatterselskabet.dk eller på telefon 26 258 852.

Vi glæder os til at høre fra dig.